head> اعداد فیبوناچی

من میتوانم









غیر از دو عدد اول اعداد بعدی از جمع دو عدد قبلی خود بدست می‌آید. اولین اعداد این سری عبارت‌اند از:

۰٬ ۱٬ ۱٬ ۲٬ ۳٬ ۵٬ ۸٬ ۱۳٬ ۲۱٬ ۳۴٬ ۵۵٬ ۸۹٬ ۱۴۴٬ ۲۳۳٬ ۳۷۷٬ ۶۱۰٬ ۹۸۷٬ ۱۵۹۷٬ ۲۵۸۴٬ ۴۱۸۱٬ ۶۷۶۵٬ ۱۰۹۴۶٬ ۱۷۷۱۱

این اعداد به نام لئوناردو فیبوناچی ریاضیدان ایتالیایی نام گذاری شده‌است.

تاريخ دو شنبه 27 خرداد 1392برچسب:,سـاعت 16 نويسنده ریاضی دوست

 


 

هنـدسه مقـدماتی به دو قسمــت تقسيـم می گردد: هندسه ي مسطح و هندسه ي فضايي
در هندسه مسطح ، اشکالی مورد مطالعه قرار می گيرند که فقط دو بعد دارند، هندسه فضايی ، مطالعه اشکال هندسی سه بعدی است. اين بخش از هندسه در مورد اشکال سه بعدی چون مکعب ها ،استوانه ها، مخروط ها، کره ها و غيره است. هندسه مسطحه قسمتی از هندسه ( کلمه يونانی به معنی اندازه گيری زمين ) است که با شکلهای دو بعدی سروکار دارد.گرچه ما در دنيايی سه بعدی زندگی ميکنيم مطالعه هندسه مسطحه ميتواند بينش ما را نسبت به بعضی از ويژگيهای اطرافمان عميق کند. مفاهيم اساسی هندسه نيز، درست همان طور که مفهوم عدد از دنيايی مرئی مجرد شده است، از فرا يندی تجريدی که قرنها به طول انجاميده به دست آمده اند. در اين مورد ،با چشم پوشی از تفاوتهای غير ذاتی، از قبيل رنگ،شکل يا ترکيب رويه اي، و عدم توجه به اختلافهای ديگر اشيای حقيقی، به صورتهای فضا ی در سه بعد: طول، عرض و ارتفاع مي رسيم. در اين صورت ميگوييم جسم فضايی سه بعد، اما رويه تنها دو بعد، خط مثلا لبه برخورد دو رويه، يک بعد و سرانجام ، نقطه، که به عنوان تقاطع دو خط در نظر گرفته ميشود بعد صفر دارد. در هندسه مسطحه صفحه را همواره به صورتی که داده شده است در نظر ميگيريم،و بررسيهای هندسی را، در حالت عمومی، در اين صفحه انجام ميدهيم،اما در حالتهای خاص بهتر است که فضای اقليدسی نيز به عنوان يک شی هندسی در نظر گرفته شود
نقطه ها و خطها مفاهيم اساسی هندسه مسطحه مقدماتی اند. به طور شهودی، خط را اغلب به صورت مسير نقطه ای تعريف می کنند که در صفحه به چنان طريقی حرکت ميکند که همواره کوتاهترين راه بين دو مکان خود را اختيار ميکند و تغيير سو نميدهد: با اين همه، حتی در رهيافتی دقيقتر نيز هيچ گونه تعريفی از خط و نقطه داده نميشود اما در رياضيات جديد رابطه های بين اين دو نوع شی هندسی توسط آكسيوم ها مشخص ميشوند. مثلث از اساسی ترين اشکال در هندسه ميباشد.يک مثلث دارای سه راس است که سه ضلع اين رئوس را به هم وصل ميکند.در هندسه اقليدسی اين اضلاع خطوطی مستقيم هستند. ولی در هندسه کروی اين اضلاع کمان هايی از دايره عظيمه مي باشند

 

 

 

 


 

تاريخچه ي هندسه


هندسه مطالعه انواع مختلف اشکال و خصوصيات آنهاست. همچنين مطالعه ارتباط ميان اشکال ، زوايا و فواصـل است. واژه انگليسی جئومتری ( هندسه ) از زبان يونانی ريشه گرفته است. اين کلمه از دو کلمه «جئو»ٍ به معنای زمين و «متری» به معنای اندازه گيری تشکيل شده است.بنابراين هندسه اندازه گيری زمين است. مصريان اوليه نخستين کسانی بودند که اصول هندسه را کشف کردند. هر سال رودخانة نيل طغيان نموده و نواحی اطراف رودخانه راسيل فرا می گرفت. اين عمل تمام علايم مرزی ميان تقسيمات مختلف را از بين می برد و لازم می شد دوباره هر کس زمين خود را اندازه گيری و مرزبندی نمايد. آنها روشی از علامت گذاری زمينها با کمک پايه ها و طنابها اختراع کردند. آنها پايه ای را در نقطه ای مناسب در زمين فرو می کردند، پايه ديگری در جايی ديگر نصب می شد و دو پايه توسط طنابی که مرز را مشخص می ساخت به يکديگر متصل می شدند.با دو پايه ديگر زمين محصور شده ، محلی برای کشت يا ساختمان سازی می گشت. با برآمدن يونانيان اطلاعات رياضی قدم به مرحله ای علمی گذاشت. در آغاز تمام اصول هندسی ابتدايی بود. اما در سال 600 قبل از ميلاد مسيح ، يک آموزگار يونانی به نام طالس، اصول هندسی را از لحاظ علمی ثابت کرد. در هندسه ، يک واقعيت را فرضيه می نامند.طالس دلايل ثبوت برخی از فرضيه ها را کشف کرد و آغازگر هندسة تشريحی بود. اما دانشمندی به نام اقليدس که در اسکندريه زندگی می کرد ، هندسه را به صورت يک علم بيان نمود. وی حدود سال 300 قبل از ميلاد مسيح ، تمام نتايج هندسی را که تا به حال شناخته بود ، گرد آورد و آنها را به طور منظم ، در يک مجموعة 13 جلدی قرار داد. اين کتابها که اصول هندسه نام داشتند ، به مدت 2 هزار سال در سراسر دنيا برای مطالعه هندسه به کار می رفتند. براساس اين قوانين ، هندسه اقليدسی تکامل يافت. هر چه زمان می گذشت ، شاخه های ديگری از هندسه توسط رياضيدانان مختلف ، توسعه می يافت

امروزه در بررسی علم هندسه انواع مختلف اين علم را نظير هندسة تحليلی و مثلثات، هندسه غير اقليدسی و هندسه فضايی مطالعه می کنيم. خدمت بزرگ يونانيان در پيشرفت رياضيات اين بود که آنان احکام رياضی را به جای تجربه بر استدلال منطقی استوار کردند.قبل از اقليدس، فيثاغورث( 572-500 ق.م ) و زنون ( 490 ق.م. ) نيز به پيشرفت علم رياضی خدمت بسيار کرده بودند. در قرن دوم قبل از ميلاد رياضيدانی به نام هيپارک، مثلثات را اختراع کرد. وی نخستين کسی بود که تقسيم بندی معمولی بابلی ها را برای پيرامون دايره پذيرفت.به اين معنی که دايره را به 360 درجه و درجه را به 60 دقيقه و دقيقه را به 60 قسمت برابر تقسيم نمود و جدولی براساس شعاع دايره به دست آورد که وترهای بعضی قوسها را به دست می داد و اين قديمی ترين جدول مثلثاتی است که تاکنون شناخته شده است. بعد از آن دانشمندان هندی موجب پيشرفت علم رياضی شدند. در قرن پنجم ميلادی آپاستامبا، در قرن ششم ، آرياب هاتا ، در قرن هفتم ،براهماگوپتا و در قرن نهم ،بهاسکارا در پيشرفت علم رياضی بسيار مؤثر بودند

تقسيم بندي هندسه

 

تاريخ چهار شنبه 15 خرداد 1392برچسب:,سـاعت 10 نويسنده ریاضی دوست

غیر از دو عدد اول اعداد بعدی از جمع دو عدد قبلی خود بدست می‌آید. اولین اعداد این سری عبارت‌اند از:

۰٬ ۱٬ ۱٬ ۲٬ ۳٬ ۵٬ ۸٬ ۱۳٬ ۲۱٬ ۳۴٬ ۵۵٬ ۸۹٬ ۱۴۴٬ ۲۳۳٬ ۳۷۷٬ ۶۱۰٬ ۹۸۷٬ ۱۵۹۷٬ ۲۵۸۴٬ ۴۱۸۱٬ ۶۷۶۵٬ ۱۰۹۴۶٬ ۱۷۷۱۱

این اعداد به نام لئوناردو فیبوناچی ریاضیدان ایتالیایی نام دارد .

در دوران حیات فیبوناچی مسابقات ریاضی در اروپا بسیار مرسوم بود در یکی از همین مسابقات که در سال ۱۲۲۵ در شهر پیزا توسط امپراتور فردریک دوم برگزار شده بود مسئله زیر مطرح شد:

«فرض کنیم خرگوش‌هایی وجود دارند که هر جفت (یک نر و یک ماده) از آنها که به سن ۱ ماهگی رسیده باشند به ازاء هر ماه که از زندگی‌شان سپری شود یک جفت خرگوش متولد می‌کنند که آنها هم از همین قاعده پیروی می‌کنند حال اگر فرض کنیم این خرگوشها هرگز نمی‌میرند و در آغاز یک جفت از این نوع خرگوش در اختیار داشته باشیم که به تازگی متولد شده‌اند حساب کنید پس از n ماه چند جفت از این نوع خرگوش خواهیم داشت.»

فرض کنیم xn تعداد جفت خرگوش پس از n ماه باشد، میدانیم که x۲=۱,x۱=۱، تعداد جفت خرگوشها در ماه n+۱ ام برابر خواهد بود با حاصل جمع تعداد جفت خرگوشهایی که در این ماه متولد می‌شوند با تعداد جفت خرگوشهای موجود(xn).اما چون هر جفت خرگوش که از دو ماه قبل موجود بوده هم اکنون حداقل دوماه سن خواهند داشت و به سن زادو ولد رسیده‌اند تعداد جفت خرگوش های متولد شده برابر خواهد بود با xn-۱، پس خواهیم داشت:

x۱ = ۱ , x۲ = ۱ , xn + ۱ = xn + xn - ۱

که اگر از قواعد مذکور پیروی کنیم به دنباله زیر خواهیم رسید که به دنباله فیبوناچی مشهور است.

۱, ۱, ۲, ۳, ۵, ۸, ۱۳, ۲۱, ۳۴, ۵۵, ۸۹, ۱۴۴, ۲۳۳, ۳۷۷, ۶۱۰, ۹۸۷, ۱۵۹۷, ۲۵۸۴,…

فیبوناچی با حل این مسئله از راه حل فوق دنباله حاصل را به جهان ریاضیات معرفی کرد که خواص شگفت‌انگیز و کاربردهای فراوان آن تا به امروز نه تنها نظر ریاضی‌دانان بلکه دانشمندان بسیاری از رشته‌های دیگر را به خود جلب کرده.

رابطهٔ دنبالهٔ فیبوناچی به این شکل است:

برای مثال برای به دست آوردن جملهٔ دهم باید جملهٔ نهم (۳۴) و جملهٔ هشتم (۲۱) را با هم جمع کنیم که برابر ۵۵ می‌شود.

 

تاريخ چهار شنبه 15 خرداد 1392برچسب:,سـاعت 10 نويسنده ریاضی دوست

عدد پی چیست؟                                                                                                                              عدد پی از عددهای ثابت ریاضی و تقریباً برابر با ۳٫۱۴۱۵۹ است. این عدد را با علامت π نشان می‌دهند. عدد پی عددی حقیقی و گُنگ است که نسبت محیط دایره به قطر آن را در هندسه‌ی اقلیدسی مشخص می‌کند و کاربردهای فراوانی در ریاضیات، فیزیک و مهندسی دارد. عدد پی همچنین به ثابت ارشمیدس نیز معروف است           

عدد پی = 1416/3

تاريخ چهار شنبه 15 خرداد 1392برچسب:,سـاعت 10 نويسنده ریاضی دوست

 

 

 

یکی از معمول ترین سئوالهائی که مطرح می شود این است که: چه کسی صفر را کشف کرد؟ البته برای جواب دادن به این سئوال بدنبال این نیستیم که بگوئیم شخص خاصی صفر را ابداع و دیگران از آن زمان به بعد از آن استفاده می کردند.

اولین نکته شایان ذکر در مورد عدد صفر این است که این عدد دو کاربرد دارد که هر دو بسیار مهم تلقی می شود یکی از کاربردهای عدد صفر این است که به عنوان نشانه ای برای جای خالی در دستگاه اعداد (جدول ارزش مکانی اعداد) بکار می رود. بنابراین در عددی مانند ۲۱۰۶ عدد صفر استفاده شده تا جایگاه اعداد در جدول مشخص شود که بطور قطع این عدد با عدد ۲۱۶ کاملاً متفاوت است. دومین کاربرد صفر این است که خودش به عنوان عدد بکار می رود که ما به شکل عدد صفر از آن استفاده می کنیم.

هیچکدام از این کاربردها تاریخچه پیدایش واضحی ندارند. در دوره اولیه تاریخ کاربرد اعداد بیشتر بطور واقعی بوده تا عصر حاضر که اعداد مفهوم انتزاعی دارند. بطور مثال مردم دوران باستان اعداد را برای شمارش تعداد اسبان، … بکار می برند و در اینگونه مسائل هیچگاه به مسئله ای برخورد نمی کردند که جواب آن صفر یا اعداد منفی باشد.

بابلیها تا مدتها در جدول ارزش مکانی هیچ نمادی را برای جای خالی در جدول بکار نمی بردند. می توان گفت از اولین نمادی که آنها برای نشان دادن جای خالی استفاده کردن گیومه (“) بود. مثلاً عدد۶″۲۱ نمایش دهنده ۲۱۰۶ بود. البته باید در نظر داشت که از علائم دیگری نیز برای نشان دادن جای خالی استفاده می شد ولیکن هیچگاه این علائم به عنوان آخرین رقم آورده نمی شدندبلکه همیشه بین دو عدد قرار می گیرند بطور مثال عدد “۲۱۶ را با این نحوه علامت گذاری نداریم. به این ترتیب به این مطلب پی می بریم که کاربرد اولیه عدد صفر برای نشان دادن جای خالی اصلاً به عنوان یک عدد نبوده است.

البته یونانیان هم خود را از اولین کسانی می دانند کهدرجای خالی ,صفر استفاده می کردند اما یونانیان دستگاه اعداد (جدول ارزش مکانی اعداد) مثل بابلیان نداشتند. اساساً دستاوردهای یونانیان در زمینه ریاضی بر مبنای هندسه بوده و به عبارت دیگر نیازی نبوده است که ریاضی دانان یونانی از اعداد نام ببرند زیر آنها اعداد را بعنوان طول خط مورد استفاده قرار می دادند.

البتهبعضى ازریاضی دانان یونانی ثبت اطلاعات نجومی را بر عهده داشتند. در این قسمت به اولین کاربرد علامتی اشاره می کنیم که امروزه آن را به این دلیل که ستاره شناسان یونانی برای اولین بار علامت ۰ را برای آن اتخاذ کردند، عدد صفر می نامیم. تعداد معدودی از ستاره شناسان این علامت را بکار بردند و قبل از اینکه سرانجام عدد صفر جای خود را بدست آورد، دیگر مورد استفاده قرار نگرفت و سپس در ریاضیات هند ظاهر شد.

هندیان کسانی بودند که پیشرفت چشمگیری در اعداد و جدول ارزش مکانی اعداد ایجاد کردند هندیان نیز از صفر برای نشان دادن جای خالی در جدول استفاده می کردند.

اکنون اولین حضور صفر را به عنوان یک عدد مورد بررسی قرار می دهیم اولین نکته ای که می توان به آن اشاره کرد این است که صفر به هیچ وجه نشان دهنده یک عدد بطور معمول نمی باشد. از زمانهای پیش اعداد به مجموعه ای از اشیاء نسبت داده می شدند و در حقیقت با گذشت زمان مفهوم صفر و اعداد منفی که از ویژگیهای مجموعه اشیاء نتیجه نمی شدند، ممکن شد. هنگامیکه فردی تلاش می کند تا صفر و اعداد منفی را بعنوان عدد در نظر بگیرید با این مشکل مواجه می شود که این عدد چگونه در عملیات محاسباتی جمع، تفریق، ضرب و تقسیم عمل می کند. ریاضی دانان هندی سعی بر آن داشتند تا به این سئوالها پاسخ دهندو در این زمینه نیز تا حدودى موفق بوده اند .

این نکته نیز قابل ذکر است که تمدن مایاها که در آمریکای مرکزی زندگی می کردند نیز از دستگاه اعداد استفاده می کردند و برای نشان دادن جای خالی صفر را بکار می برند.

بعدها نظریات ریاضی دانان هندی علاوه بر غرب، به ریاضی دانان اسلامی و عربی نیز انتقال یافت. فیبوناچی، مهمترین رابط بین دستگاه اعداد هندی و عربی و ریاضیات اروپا می باشد.

تاريخ چهار شنبه 15 خرداد 1392برچسب:,سـاعت 10 نويسنده ریاضی دوست

شاعر این مثنوی دیوانه نیست / با ریاضی خوانده ها بیگانه نیست

 

روز و شب خواب ریاضی دیده ام / خواب خط های موازی دیده ام

کاش در دنیا نشان از غم نبود / صفر صفرم این قدر مبهم نبود

حال بشنو اندکی از رشته ام / مثل یک زالو به خونش تشنه ام

در ریاضی چهره ای شاداب نیست / هشت ترمی در اینجا باب نیست

بچه ها پیوسته دشنامش دهند / گوش خود اما به فرمانش دهند

ای ریاضی ، ای ریاضی چیستی ؟ / می بری هر دم به تیغت ، کیستی ؟

تا که اسمت بر زبانم سبز شد / کل مغزم پیچ هایش هرز شد

چون برای درس هایی مثل جبر / گاو نر می خواهد و یک مرد گبر

شخصیت هایی چنان فرما و گوس / هر کدامش قامتم را داده قوس

بچه ها از قضیه گریان می شوند / بهر اثباتش پریشان می شوند

بهر تنها یکصدم پایان ترم / جمله می لولند آنجا مثل کرم

تاريخ سه شنبه 14 خرداد 1392برچسب:,سـاعت 10 نويسنده ریاضی دوست

به گزارش مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش ، دکتر حمید رضا حاجی بابایی در جلسه مشترک شورای معاونین و مدیران کل آموزش و پرورش استان ها ، به رشد فناوری در جهان و لزوم استفاده از آن در مدارس اشاره کرد و افزود : در مدارس خاص حتی یک کلاس درس هوشمند نباشد نقص است و نباید وجود داشته باشد.
وزیر آموزش و پرورش اضافه کرد : مدیران مدارس خاص باید از همه فرصت ها ی موجود برای هوشمند شدن کلاس های خود استفاده کنند .
وی در ادامه خاطر نشان ساخت : تجهیز کلاس ها به امکانات هوشمند سازی ، نخستین گام در راه اجرای این طرح محسوب می شود و این تکنولوژی استمرار خواهد یافت.
لازم به ذکر است : مدارس استعداد های درخشان (سمپاد) ، شاهد ، نمونه دولتی و هیات امنایی از مدارس خاص می باشد.
گفتنی است ؛ یافته های پژوهشی نشان می دهد که استفاده از فناوری های نو در تدریس علاوه بر صرفه جویی در وقت ، موجب ارتقاء و تعمیق آموخته های دانش آموزان خواهد شد.
 


   
  منبع خبر : وزارت آموزش و پرورشسازی همه مدارس خاص تا قبل از پایان سال تحصیلی جاری خبر داد .

تاريخ پنج شنبه 12 بهمن 1391برچسب:,سـاعت 22 نويسنده ریاضی دوست

خنگول در یک آزمون هوش که جایزه کلانی داشت شرکت کرد .سوالات این مسابقه به این شرح بود:


1- جنگ 100 ساله چند سال طول کشید؟

الف: 116 سال            ب: 99 سال          ج: 100 سال                         د: 150 سال

خنگول این سوال رو بدون جواب دادن رد شد!!

2- کلاه پانامائی در کدام کشور ساخته می شود؟

الف: برزیل                    ب: شیلی                ج: پاناما                             د: اکوادور

خنگول از دانش آموزان دانشگاه برای جواب دادن کمک خواست!

3- مردم روسیه در کدام ماه انقلاب اکتبر را جشن می گیرند؟

الف: ژانویه                  ب: سپتامبر                 ج: اکتبر                              د: نوامبر

خنگول از مراقب امتحان کمک خواست!!!

4- کدام یک از این اسامی نام کوچک شاه جرج پنجم بود؟

الف: مایکل                     ب: البرت                ج: جورج                             د: مانویل

خنگول این سوال رو با پرتاب سکّه جواب داد!

5- نام اصلی جزایر قناری واقع در اقیانوس آرام از چه منبعی گرفته شده است؟

الف: قناری                    ب: کانگرو           ج: توله سگ                   د: موش صحرایی


خنگول از خیر جایزه گذشت!!!!


حال به جواب این سوالات در ادامه توجه کنید..

اگر شما به هوش خنگول می خندیدید،به خودتون بخندید!!!!!

1- جمگ صد ساله از سال 1337 تا سال 1453 به مدت 116 سال طول کشید.

2- کلاه پانامئی در کشور اکوادور ساخته می شود.

3- انقلاب اکتبر روسیه در ماه نوامبر جشن گرفته می شود.

4- نام کوچک شاه جرج آلبرت بود که در سال 1936 او نام خود را تغییر داد.

5- در زبان اسپانیائی  Insularia Canaria به معنای جزایر قناری توله سگ هاست.


به هوش خودتون نخنديد.!!!!!

تاريخ یک شنبه 1 بهمن 1391برچسب:,سـاعت 21 نويسنده ریاضی دوست

گر 12 مهره داشته باشيم به طوري که وزن يکي از مهره ها با بقيه متفاوت باشد .
چگونه باحداکثر 3 بار استفاده از يک ترازوي دو کفه  مي توان مهره ي متفاوت را يافت؟

تاريخ یک شنبه 1 بهمن 1391برچسب:,سـاعت 21 نويسنده ریاضی دوست

لبرت بندورا (١٩٥٢) ، رفتار شناس، چهار متغیر مؤثر بر یادگیری مشاهده ای را مطرح می کند؛ فرآیندهای توجه، یادداری یا به یاد سپاری، تولید رفتاری و انگیزشی.

 

آیا به مطالبی که مطالعه می کنیم توجه کافی داریم؟ آیا همه نکات آن را مهم و هم ارزش می دانیم تا آن ها را کاملاً به یاد بسپاریم؟ آیا این یادداری به اندازه ای هست که منجر به تولید رفتار شود؟ و آیا پیش از مطالعه برای خودانگیزه لازم را ایجاد کرده ایم؟

 

در این جا ما متغیر های مؤثر بر یادگیری را به مشاهده منحصر نمی کنیم. این عوامل عبارت اند از:

 

١-   ممارست: گفته اند که کار نیکو کردن از پر کردن است. همه فعالیت های یادگیری از جدول ضرب گرفته تا خوب فوتبال بازی کردن، به تمرین وابسته است. گفته اند که ٩٠ درصد نبوغ به عرق ریختن است و تنها ١٠ درصد آن الهام است.

 

٢-   نوع موضوع: این مسئله که « مواد آموزشی را بهتر است به صورت اجزا یاد گرفت یا به صورت کلی » همواره مورد بحث قرار می گیرد.

کودکان اجزا را معمولاً بهتر یاد می گیرند، ولی به طور کلی وقتی یادگیری بهتر صورت می گیرد که دانش آموز از کل موضوع، اطلاعاتی داشته باشد و با توجه به کل موضوع سعی کند اجزای آن را بیاموزد.

 

اداره کلاس

 

٣-   زمان مناسب: اگر ماده آموزشی طولانی باشد، شاید لازم باشد برای یادگیری، آن ماده آموزشی را تکه تکه یاد گرفت.

یادگیری اگر در یک مدت زمان معین توزیع شود، مؤثر تر خواهد بود. برای مثال اگر در یک مدت زمان معین توزیع شود، مؤثر تر خواهد بود. برای مثال اگر یک موضوع را طی سه روز بخوانیم و هر روز یک ساعت به آن اختصاص دهیم، بهتر از مواقعی یاد می گیریم که همان مطلب را در یک روز و سه ساعت متوالی مطالعه می کنیم. پس یادگیری در فواصل متوالی و مرتب بهتر است تا در اوقات متوالی.

 

٤-   توالی متناسب با موضوع جدید: گفتیم که یادگیری در فواصل متوالی و مرتب بهتر صورت می گیرد. این امر فقط مربوط به اوقات مناسب یادگیری نیست، بلکه به موضوعات جدید در فرآیند یادگیری نیز مربوط می شود.

یعنی یادگیری یک موضوع جدید، به خصوص اگر مشابه موضوع قبلی باشد، موجب می شود که موضوع قبلی را فراموش، یا دو موضوع را با هم مخلوط کنیم.

بنابراین هر چه موضوعات مختلف را پشت سر هم و به صورت متراکم مطالعه کنیم، بیش تر به فراموشی کمک کرده ایم.

 

٥-   طول مدت تمرین: گفتیم که مطالعه موضوعات مختلف و پشت سر هم به صورت متراکم، باعث فراموشی آموخته ها می شود. برای رفع این مشکل باید برای یک موضوع واحد وقت بیش تری بگذاریم. اگر چنین شود و تمرین، مدت بیش تری تداوم یابد، یادگیری نیز دایمی تر خواهد شد. در این صورت، حضور در شرایط نامساعد نیز یادآوری موضوعات یاد شده را مختل نخواهد کرد.

 

٦-   علاقه، انگیزه و مشوق: میزان معینی از اضطراب برای پیشرفت یادگیری مفید است که نام آن را اضطراب مجهولطراحی راهبردهای آموزشی و یادگیری

 

یابی می گذاریم. تا آن اندازه که نگران یافتن پاسخی در خور برای مجهولات خود هستیم، بسیار پسندیده است.

 

اضطراب حداقل یا همان اضطراب مجهول یابی نه تنها باعث تشویش ذهن نمی شود، بلکه آن را تشویق هم می نماید.

 

شوق یافتن پاسخ، ما را در به یاد سپاری مطالبی که مطالعه می کنیم تحریک می کند و این تحریک ما را وادار می کند تا به هر ترتیب که شده به جواب خود دست یابیم.

 

اگر این حداقل اضطراب نیز نباشد، فرد نمی تواند از توانایی های یادگیری خود حتی در سطحی پایین تر نیز بهره بگیرد.

به اصطلاح کسی که اضطراب ندارد « غمی در جهان ندارد ».

از طرفی اضطراب زیاد باعث لطمه زدن به توانایی های یادگیری می شود.

 

+ نوشته شده در  شنبه 26 فروردین1391ساعت 4:22 بعد از ظهر  توسط گروه رياضي مدرسه راهنمایی تيزهوشان فردوس  |  2 نظر

ا

 
تاريخ یک شنبه 1 بهمن 1391برچسب:,سـاعت 21 نويسنده ریاضی دوست

عدد بسيار اول

آيا مي دانيد عدد بسيار اول به چه عددي مي گويند؟

من هم برايم بسيار جالب بود و دوست داشتم شما هم بدونيد.

عدد 373 همان عدد مورد نظر است . از هر طرف به آن نگاه كني عدد اول است. اگر 

يك رقم يك رقم در نظر بگيريم ،هر رقمي يك عدد اول است. و همينطور اگر دو رقم د و رقم در نظر بگيريم 

باز هم اعداد اول داريم. و خود عدد هم كه سه رقمي است نيز عددي اول است. پس به اين عدد ، عدد  بسيار اول مي گوئيم .


جالب بود نه؟؟؟؟؟

تاريخ یک شنبه 1 بهمن 1391برچسب:,سـاعت 21 نويسنده ریاضی دوست

رياضي دوست داشتني!

 

هميشه از رياضي و معماهاي عجيب و غريبش لذت مي بردم! مخصوصاً اعداد اول و اينکه هنوز هيچ رابطه ي عمومي براي بدست آوردن اونا کشف نشده. اين مطلب بسيار جالبي هست :

500 عدد اول! :

2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47, 53, 59, 61, 67, 71, 73, 79, 83, 89, 97, 101, 103,107, 109, 113, 127, 131, 137, 139, 149, 151, 157, 163, 167, 173, 179, 181, 191, 193, 197, 199, 211, 223, 227, 229, 233, 239, 241, 251, 257, 263, 269, 271, 277, 281, 283, 293, 307, 311, 313, 317, 331, 337, 347, 349, 353, 359, 367, 373, 379, 383, 389, 397, 401, 409, 419, 421, 431, 433, 439, 443, 449, 457, 461, 463, 467, 479, 487, 491, 499, 503, 509, 521, 523, 541, 547, 557, 563, 569, 571, 577, 587, 593, 599, 601, 607, 613, 617, 619, 631, 641, 643, 647, 653, 659, 661, 673, 677, 683, 691, 701, 709, 719, 727, 733, 739, 743, 751, 757, 761, 769, 773, 787, 797, 809, 811, 821, 823, 827, 829, 839, 853, 857, 859, 863, 877, 881, 883, 887, 907, 911, 919, 929, 937, 941, 947, 953, 967, 971, 977, 983, 991, 997, 1009, 1013, 1019, 1021, 1031, 1033, 1039, 1049, 1051, 1061, 1063, 1069, 1087, 1091, 1093, 1097, 1103, 1109, 1117, 1123, 1129, 1151, 1153, 1163, 1171, 1181, 1187, 1193, 1201, 1213, 1217, 1223, 1229, 1231, 1237, 1249, 1259, 1277, 1279, 1283, 1289, 1291, 1297, 1301, 1303, 1307, 1319, 1321,1327, 1361, 1367, 1373, 1381, 1399, 1409, 1423, 1427, 1429, 1433, 1439, 1447, 1451, 1453, 1459, 1471, 1481, 1483, 1487, 1489, 1493, 1499, 1511, 1523, 1531, 1543, 1549, 1553, 1559, 1567, 1571, 1579, 1583, 1597, 1601, 1607, 1609, 1613, 1619, 1621, 1627, 1637, 1657, 1663, 1667, 1669, 1693, 1697, 1699, 1709, 1721, 1723, 1733, 1741, 1747, 1753, 1759, 1777, 1783, 1787, 1789, 1801, 1811, 1823, 1831, 1847, 1861, 1867, 1871, 1873, 1877, 1879, 1889, 1901, 1907, 1913, 1931, 1933, 1949, 1951, 1973, 1979, 1987, 1993, 1997, 1999, 2003, 2011, 2017, 2027, 2029, 2039, 2053, 2063, 2069, 2081, 2083, 2087, 2089, 2099, 2111, 2113, 2129, 2131, 2137, 2141, 2143, 2153, 2161, 2179, 2203, 2207, 2213, 2221, 2237, 2239, 2243, 2251, 2267, 2269, 2273, 2281, 2287, 2293, 2297, 2309, 2311, 2333, 2339, 2341, 2347, 2351, 2357, 2371, 2377, 2381, 2383, 2389, 2393, 2399, 2411, 2417, 2423, 2437, 2441, 2447, 2459, 2467, 2473, 2477, 2503, 2521, 2531, 2539, 2543, 2549, 2551, 2557, 2579, 2591, 2593, 2609, 2617, 2621, 2633, 2647, 2657, 2659, 2663, 2671, 2677, 2683, 2687, 2689, 2693, 2699, 2707, 2711, 2713, 2719, 2729, 2731, 2741, 2749, 2753, 2767, 2777, 2789, 2791, 2797, 2801,2803, 2819, 2833, 2837, 2843, 2851, 2857, 2861, 2879, 2887, 2897, 2903, 2909, 2917, 2927, 2939, 2953, 2957, 2963, 2969, 2971, 2999, 3001, 3011, 3019, 3023, 3037, 3041, 3049, 3061, 3067, 3079, 3083, 3089, 3109, 3119, 3121, 3137, 3163, 3167, 3169, 3181, 3187, 3191, 3203, 3209, 3217, 3221, 3229, 3251, 3253, 3257, 3259, 3271, 3299, 3301, 3307, 3313, 3319, 3323, 3329, 3331, 3343, 3347, 3359, 3361, 3371, 3373, 3389, 3391, 3407, 3413, 3433, 3449, 3457, 3461, 3463, 3467, 3469, 3491, 3499, 3511, 3517, 3527, 3529, 3533, 3539, 3541, 3547, 3557, 3559, 3571.مــــــــــــــــخت ســـــــــــــــــــــــوت نکشید؟؟؟؟؟

 

عدد جالب :
مثل اينكه يه عدد جديد توسط يه استاد رياضي در يونان كشف شده كه خواص جالبي داره : 142857
اگر این عدد را در دو ضرب كنيم، حاصل آن 285714 مي شود
(به ارزش مكاني 14 توجه كنيد.)
اگر اين عدد را در سه ضرب كنيم، حاصل آن 428571 مي شود
(به ارزش مكاني 1 توجه كنيد.)
اگر اين عدد را در چهار ضرب كنيم، حاصل آن 571428 مي شود
(به ارزش مكاني 57 توجه كنيد.)
اگر اين عدد را در پنج ضرب كنيم، حاصل آن 714285 مي شود
(به ارزش مكاني 7 توجه كنيد.)
اگر اين عدد را در شش ضرب كنيم، حاصل آن 857142 مي شود!
(سه رقم اول با سه رقم دوم جابجا شده است.)
اگر اين عدد را در هفت ضرب كنيم، حاصل آن 999999 مي شود!

تاريخ پنج شنبه 14 دی 1391برچسب:,سـاعت 20 نويسنده ریاضی دوست

یه پست در مورد ریاضیات. درس مورد علاقه ی من

مثل عدد ۱۴ که در زندگی هانری چهارم پادشاه فرانسه نقش زیادی به عهده داشته است.به این صورت که نام  او ۱۴ حرف دارد.در ۱۴ دسامبر ۱۵۵۳ به دنیا امدو ضمنا" مجموع رقمهای سال تولد وی هم برابر ۱۴ است.در ۱۴ می ۱۶۱۰ کشته شد و سال مرگ وی هم مضربی از ۱۴ است.در فرانسه و ناوار روی هم به اندازه ی ۱۴ سال سلطنت کردو راوالیاک او را درست۱۴ روز  بعد از جنايت اعدام كردند.

تاريخ پنج شنبه 14 دی 1391برچسب:,سـاعت 20 نويسنده ریاضی دوست

لگو:جدول زیر بسیاری از علائم متداول در ریاضیات را به ترتیب تاریخ اختراع یا تاریخ استفاده مرتب کرده است.

 
 
 
علامت
نام تاریخ اولین استفاده اولین نویسنده ای که علامت را استفاده کرده است.
+

جمع و تفریق ۱۳۶۰ نیکلاس اُرِزمه
۱۴۸۹ (اولین ظهور این علائم در چاپ) ژوهان ویدمن
رادیکال (برای ریشه ی دوم) ۱۵۲۵ (بدون سرکش روی رادیکال) کریستف رودولف
(…)
پرانتز (برای گروهبندی اولویت دار) ۱۵۴۴ (در یادداشتهای دستنویس) میشائل شتیفل
۱۵۵۶ نیکولو تارتالیا
=
تساوی ۱۵۵۷ رابرت ریکرده
×
ضرب ۱۶۱۸ ویلیام آوترد
±
جمع-تفریق ۱۶۲۸
تناسب
n
 
رادیکال (برای ریشه ی nام) ۱۶۲۹ آلبر ژیرار
<
>
بزرگتر و کوچکتر ۱۶۳۱ توماس هریوت
xy
 
توان ۱۶۳۶ (استفاده از اعداد رومی به عنوان توان) جیمز هیوم
۱۶۳۷ (به شکل فعلی) رنه دکارت
√ ̅
رادیکال (برای ریشه ی دوم) ۱۶۳۷ (با سرکش بالای رادیکال) رنه دکارت
%
درصد ۱۶۵۰ نامعلوم
÷
تقسیم ۱۶۵۹ یوهان رآن
بینهایت ۱۶۵۵ جان والیس


بزرگتر مساوی و کوچکتر مساوی ۱۶۷۰ (با خط افقی روی علامت نامساوی)
۱۷۳۴ (با دو تا خط افقی زیر علامت نامساوی) پیر بوگر
d
دیفرانسیل ۱۶۷۵ گتفرید ویلهلم لایبنیتز
انتگرال
:
دو نقطه (برای تقسیم) ۱۶۸۴ (اقتباس از استفاده ی دو نقطه برای نمایش کسرها مربوط به سال۱۶۳۳)
·
نقطه (برای ضزب) ۱۶۹۸
[خط مورب (اسلش) (برای تقسیم) ۱۷۱۸ (اقتباس از خط کسری اختراع شده توسط اعراب در قرن ۱۲) توماس تووینگ
نامساوی نامعلوم لئونهارت اویلر
حاصل جمع ۱۷۵۵
تناسب ۱۷۶۸ ویلیام امرسون
دیفرانسیل جزئی ۱۷۷۰ مارکیز دو کوندورسه
x
پریم (برای مشتق) ژوزف لویی لاگرانژ
همانی ( برای روابط متجانس (هم ارز) ) ۱۸۰۱ (اولین ظهور در چاپ، استفاده شده در نوشته های شخصی گاوس قبل از این تاریخ) کارل فریدریش گاوس
[x]
 
جزء صحیح ۱۸۰۸
حاصل ضرب ۱۸۱۲
!
فاکتوریل ۱۸۰۸ کریستین کرامپ

شمول مجموعه (زیرمجموعه و فرامجموعه) ۱۸۱۷ جوزف گرگون
۱۸۹۰ ارنست شرودر
|…|
قدر مطلق ۱۸۴۱ کارل وایراشتراوس
دترمینان ماتریس

آرتور کایلی

‖…‖
نمایش ماتریس ۱۸۴۳
نابلا (برای دیفرانسیل برداری) ۱۷۴۶ (سابقاً به عنوان عملگری چند منظوره توسط همیلتون استفاده میشده است) ویلیام رووان همیلتون


اشتراک و اجتماع ۱۸۸۸ جوزپ په په آنو
عضویت ۱۸۹۴
سور وجودی ۱۸۹۷
اِلف ( برای عدد اصلی (cardinal number)مجموعه های نامحدود ) ۱۸۹۳ گیورگ کانتور
{…}
کمانک (برای نمایش مجموعه) ۱۸۹۵
N دو خطی (برای مجموعه ی اعداد طبیعی) جوزپ په په آنو
·
نقطه ( برای ضرب داخلی) ۱۹۰۲ جی . ویلیام گیبز؟
×
ضرب (برای ضرب خارجی)
یای منطقی (OR منطقی) ۱۹۰۶ برتراند راسل
(…)
نمایش ماتریس ۱۹۰۹ جرارد کووالسکی
[…]
 
۱۹۱۳ کاتبرت ادموند کولییس
انتگرال بسته ۱۹۱۷ آرنولد سامرفلد
Z دوخطی (برای مجموعه اعداد صحیح) ۱۹۳۰ ادموند لاندایو
دهه ی ۱۹۳۰ گروه نیکلا بورباکی
Q دو خطی (برای مجموعه اعداد گویا)  
سور عمومی ۱۹۳۵ جرارد گنزِن
مجموعه ی تهی ۱۹۳۹ آندره ویِل / نیکلا بورباکی
C دو خطی (برای مجموعه اعداد مختلط) ناتان جاکوبسون
پیکان (فلش) (برای نمایش تابع) ۱۹۳۶ (برای تفکیک اشکال عناصر خاص) کویستین اُر
۱۹۴۰ (به شکل فعلی f: X → Y) ویلتورد هورویز
x
 
'جزء صحیح ۱۹۶۲ کِنِث ایی اورسون
انتهای اثبات نامعلوم پاول هالموس
 
 
 
تاريخ پنج شنبه 14 دی 1391برچسب:,سـاعت 19 نويسنده ریاضی دوست

استاد جوان ایرانی یکی از 10 مغز برتر آمریکا

 
 

مریم میرزاخانی از جمله بازماندگان سانحه غم بار سقوط اتوبوس حامل

نخبگان ریاضی دانشگاه صنعتی شریف به دره در اسفندماه سال76 است.

 

دکتر مریم میرزاخانی، استادیار جوان دانشگاه "پرینستون" به عنوان

یکی از 10 مغز برتر آمریکای شمالی معرفی شد و به او لقب سد شکن

دادند. مریم میرزاخانی در سالهای 73و 74 (سال سوم و چهارم دبیرستان)

از مدرسه ی فرزانگان تهران موفق به کسب مدال طلای المپیاد ریاضی

کشوری شد و بعد از آن در سال 1994 در المپیاد جهانی هنگ کنگ

با 41 امتیاز از 42 امتیاز مدال طلای جهانی گرفت. سال بعد یعنی

 1995 در المپیاد جهانی ریاضی کانادا مدال طلای جهانی بدست آورد.

مریم در دانشگاه شریف در رشته ی ریاضی ادامه تحصیل داد.

میرزاخانی با دریافت بورسیه از طرف دانشگاه هاروارد به آنجا رفت و

تحصیلاتش را در آنجا ادامه داد. 

مریم میرزاخانی که تحصیلات کارشناسی‌ارشد و دکتری را در دانشگاه

هاروارد پشت سرگذاشت، به همراه 9 محقق برجسته دیگر چندی پیش

در چهارمین نشست10 برلیان، نشریه Popular Science در آمریکا مورد

تقدیر قرار گرفت.  به نوشته USA TODAY ، این فهرست 10 نفره شامل

محققان و نخبگان جوانی است که در حوزه‌های ابتکاری مشغول به

فعالیت هستند و با این حال معمولا از چشم عموم پنهان مانده‌اند. 

این فهرست بر اساس پیشنهاد‌های ارائه شده از سوی سازمان‌های

گوناگون، روسای دانشگاه‌ها و ناشران انتشارات علمی برگزیده شده‌اند.

این محققان برجسته جوان در حوزه‌هایگوناگونی از گرافیک رایانه‌یی تا

ریاضیات و علوم رباتیک، افق‌های تازه‌ای در مرزهایجهان اطراف ما

گشوده‌اند که مریم میرزاخانی ریاضیدان 29 ساله ایرانی یکی از آنهاست. 

میرزاخانی در سال 1999 میلادی موفق به پیدا کردن راه‌حلی برای یک

مشکل ریاضی شد که بسیاری را به دام انداخته بود: 

محاسبه حجم‌های فضایی منحنی هندسی.  ریاضیدانان مدت‌های

طولانی است که به دنبال یافتن راه عملی برای محاسبه حجم رمزهای

 جایگزین فرم‌های هندسی هذلولی بوده‌اند و در این میان مریم

میرزاخانی جوان در دانشگاه پرینستون نشان داد که با استفاده از

ریاضیات شاید بتوان بهترین راه را به سوی دست یافتن به راه‌حلی

روشن در اختیار داشت: محاسبه عمق حلقه‌های ترسیم شده

بر روی سطوح هذلولی. میرزاخانی در تلاش است تا معمای ابعاد

گوناگون فرم‌های غیر طبیعی هندسی را حل کند.  در صورتی که

جهان از قاعده هندسه هذلولی تبعیت کند، ابتکار وی به تعریف

شکل و حجم دقیق جهان کمک خواهد کرد.  در واقع مشکل این است

که برخی از این اشکال هذلولی هم‌چون doughnuts و یا amoebas

دارای ظاهری بسیار نافرم هستند که محاسبه حجم آنها را به معمایی

جدی برای ریاضیدانان مبدل کرده است. اما میرزاخانی با یافتن راهی

جدید در واقع دست به یک ابتکار عمل بزرگ زد و با ترسیم یک سری

 ازحلقه‌ها بر روی سطح این گونه اشکال پیچیده به محاسبه حجم آنها پرداخت.

جیمز کارلسون از انستیتو ریاضیات کلی (Clay Mathematics Institute)

می‌گوید: میرزاخانی در یافتن ارتباطات جدید، عالی است.  وی می‌تواند

به سرعت از یک مثال ساده به دلیل کاملی از یک نظریه ژرف و عمیق

 برسد.  مریم میرزاخانی از دانش‌آموزان نخبه المپیادی کشور است که

در سال 74 در المپیاد جهانی ریاضی علاوه بر دریافت مدال طلا با کسب

بالاترین امتیاز به عنوان نفر اول جهان شناخته شده‌است.  میرزاخانی

دانش‌آموز نخبه ریاضی، تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته ریاضی

در دانشگاه صنعتی شریف ادامه داد و از جمله بازماندگان سانحه غم‌بار

 سقوط اتوبوس حامل نخبگان ریاضی دانشگاه صنعتی شریف به دره در

اسفندماه 76 است.  در این حادثه اتوبوس حامل دانشجویان ریاضی

شرکت‌کننده در بیست و دومین دوره مسابقات ریاضی دانشجویی که

از اهواز راهی تهران بود به دره سقوط کرد و طی آن شش تن از

دانشجوی نخبه ریاضی دانشگاه صنعتی شریف شامل

آرمان بهرامیان، رضا صادقی - برنده دو مدال طلای المپیادجهانی -

علیرضا سایه‌بان و علی حیدری، فرید کابلی، دکتر مجتبی مهرآبادی و

مرتضی رضایی دانشجوی دانشگاه تهران که اغلب از برگزیدگان

المپیادهای ملی و بین‌المللی ریاضی بودند در اوج بالندگی و شکوفایی

علمی ناباورانه، جان باختند.

 

 

 ایشالا تو هم نخبه بشی .


 


 

تاريخ پنج شنبه 14 دی 1391برچسب:,سـاعت 19 نويسنده ریاضی دوست

به نام او که عالم را بر اساس « حساب » و « هندسه » آفرید.

 

آری به نام او که همه چیز دنیا را بر اساس حساب استوار کرد و بر پایه هندسه

نظم بخشید .

 

دوست خوبم  سلام !

امیداورم روزهای زندگی ات سرشار از تلاشهای مثبت و منطق بر خط راست

در جهت رسیدن به خدای یگانه باشد .

 

دوست خوبم !

جریان اندیشه های زلال سرزمین فکر ما را آبیاری و سر سبز می کند ، پس

چه نیک است سر گذرگاه جریان اندیشه های خویش بنشینیم و از زاویه بالا

آن را تماشا کنیم اگر دو ضلع زندگی« امید » و « عمل » باشد زاویه زندگی

به لطف خدا همواره « منفرجه » است. بدان که« امید » را باید به منزله مرکزی

 دانست که کلیه امور بشری مانند دایره پیرامون آن می چرخد و« عمل » همان

تلاش های مثبت اوست که او را به مقصد می رساند .

 

دوست خوبم !

اگر« حساب عمرمان » را داشته باشیم « آدم حسابی » می شویم . بنابراین

از حساب امور زند گی خود غافل نشویم چرا که ذات حق دائم به کار حساب

مشغول است .

 

دوست خوبم !

اگر چه منطق ضامن سلامت کار یک ریاضیدان است ولی منبع تغذیه او نیست

نان روزانه او را مسائل مهمتر ، که موجب پیشرفت او می شوند تامین می کند .

 

دوست خوبم !

چه زیباست در رفتار با دیگران خوبی ها را جمع کنیم ، بدی ها را تفریق نماییم،

شادی ها را ضرب نماییم، غم ها را تقسیم نموده، از نفرت ها جذر بگیریم و

محبت ها را به توان برسانیم .

هندسه شخصیت خود را با خطوطی منظم و راست ترسیم کنیم و فراموش

نکنیم که یک انسان مسئول باید زندگی فردی اش را بر دو اصل منفی استوار 

کند تا زندگی اجتماعی و اقتصادی اش همواره براساس اصل مثبتی پایدار بماند:

اول آنکه بیش از نیاز نخواسته باشد تا برای کسب آن خود را به خفت بیندازد

دوم آنکه بیش از نیاز نداشته باشد تا برای حفظ آن در هراس بیافتد .

 

دوست خوبم !

در زندگی خودآزادگی پیشه کن و فراموش نکن؛ آنانکه دل به « عرض » یک

صندلی بسته اند در « طول » زندگی اسیر بوده اند .

دوست خوبم !

در انتخاب دوستان و همنشینا نت دقت کن و همیشه آنان را از میان دانایان و

خردمندان برگزین زیرا خردمند با خردمند سازگار است اما نادان نه با دانا سازگار

است نه با نادان دیگر چونانکه خط راست بر خط راست دیگر منطبق می شود اما

خط ناراست نه بر ناراست دیگر منطبق می شود نه بر راست .

 

دوست خوبم !

با معادله زیبای زندگی سعی بر آن داشته باش که جدولی مصفا و رسمی

دل آرا در حل مختصاتx وy ها شیبی به سوی کمال بی نهایت کشیده گردد

تا به مراد خود برسی .

 

چون هرم بلند همت و چون مخروط عالی نهمت باشيد .

نور حق و شعاع پرتو جمال محمد «ص» در کانون قلبتان همرس باد .

                                                                                                        

 

                                                                           دوستدار تو ریاضیدان

تاريخ پنج شنبه 14 دی 1391برچسب:,سـاعت 19 نويسنده ریاضی دوست

هانري پوانکاره » در مورد زيبايي رياضيات اين گونه مي گويد :

« دانشمند ، طبيعت را به خاطر فايده اش مطالعه نمي کند، آن را براي اين

مطالعه مي کند که از آن لذت مي برد و چون طبيعت زيباست از آن لذت مي برد .

اگر طبيعت زيبا نبود، ارزش شناختن نداشت و اگر طبيعت ارزش شناختن نداشت،

زندگي هم ارزش زيستن نداشت. البته، من در اينجا از آن گونه زيبايي که حواس

را متأثر مي کند، يعني از زيبايي اوصاف و ظواهر، سخن نمي گويم؛ نه به اين

جهت که اين زيبايي ها را دست کم بگيرم، نه چنين نيست، اما اين زيبايي ربطي 

به علوم ندارد، منظورم زيبايي ژرف تري است که از نظم هماهنگ اجزا به وجود

مي آيد و تنها هوش ناب قادر به درک آن است. »

 

 

« برتراند راسل » نيز زيبايي رياضيات را اين گونه به رخ مي کشد:

« رياضيات هيچ حقيقتي ندارد اما بالاترين زيبايي را داراست. يک زيبايي سرد و

جدي، درست مانند يک تنديس، به طور شگفت انگيزي محض، و توانا در نهايت

جديت، به طوري که تنها بزرگترينِ هنرمندان مي توانند اين گونه باشند. »

تاريخ پنج شنبه 14 دی 1391برچسب:,سـاعت 19 نويسنده ریاضی دوست

پنج اصل متعارفی ، یا مفهوم عمومی اقلیدس

 

 

 

 

 

 

١_چیزهایی که با یک چیز مساوی اند ، با یکدیگر نیز مساوی اند

٢_اگر چیزهای مساوی به چیزهای مساوی اضافه شوند کلها مساوی اند

 

 

 

٣_اگر چیزهای مساوی از چیزهای مساوی کم شوند ، باقیمانده ها مساوی اند

 

 

 

۴_چیزهایی که بر یکدیگر منطبق شوند با یکدیگر مساوی اند

 

 

 

۵_کل از جزء بزرگتر است

 

 

 

 

 

 

و پنج اصل موضوع هندسی از اقلیدس

1-

از هر نقطه میتوان خط مستقیمی به هر نقطۀ دیگر کشید

2-

 

هر خط مستقیم متناهی را می توان روی همان خط به طور نامحدود امتداد داد

3-

 

میتوان دایره ای با هر نقطۀ دلخواه به عنوان مرکز آن و با شعاعی مساوی هر پاره خط رسم شده از مرکز آن ترسیم کرد

4-

 

همۀ زوایای قائمه با هم مساوی اند

5-

 

اگر خط مستقیمی دو خط مستقیم را قطع کند به طوری که مجموع زاویای داخلی یک طرف آن کمتر از دو قائمه باشد این دو خط مستقیم اگر به طور نامحدود امتداد داده شوند ، در طرفی که دو زاویه مجموعا از دو قائمه کمترند ، همدیگر را قطع خواهند کرد

.

 

 


تاريخ سه شنبه 12 دی 1391برچسب:,سـاعت 21 نويسنده ریاضی دوست

انسان اولیه نسبت به اعداد بیگانه بود و شمارش اشیاء اطراف خود را به حسب غریزه یعنی همانطور که مثلاً مرغ خانگی تعداد جوجه‌هایش را می‌داند انجام می‌داد. اما بزودی مجبور شد وسیلة شمارش دقیقتری بوجود آورد. لذا، به کمک انگشتان دست دستگاه شماری پدید آورد که مبنای آن 60 بود. این دستگاه شمار که بسیار پیچیده می‌باشد قدیمی‌ترین دستگاه شماری است که آثاری از آن در کهن‌ترین مدارک موجود یعنی نوشته‌های سومری مشاهده می‌شود.

سومریها که تمدنشان مربوط به حدود هزار سال قبل از میلاد مسیح است در جنوب بین‌النهرین، یعنی ناحیه بین دو رود دجله و فرات ساکن بودند. آنها در حدود 2500 سال قبل از میلاد با امپراطوری سامی، عکاد متحد شدند و امپراطوری و تمدن
آشوری را پدید آوردند.

در این موقع مصریها نیز در سواحل سفلای رود نیل تمدنی درخشان پدید آورده بودند. طغیان رود نیل هر سال حدود و ثغور زمینهای زراعتی این قوم را محو می‌کرد. احتیاج به تقسیم مجدد این اراضی موجب رهبری آنها به اولین احکام سادة هندسی گردید. همچنین مبادلات تجارتی و تعیین مقدار باج و خراج سالیانه آنها را وادار به توسعه علم
حساب نمود این اطلاعات همگی از روی پاپیروسها و الواحی است که در نتیجه حفاریها بدست آمده و به خط هیروگلیفی می‌باشد. قدیمی‌ترین آنها که مربوط به 1800 سال قبل از میلاد است شامل چند رساله دربارة علم حساب و مسائل حساب مقدماتی می‌باشد، از آن جمله رسالة پاپیروس آهس است که درسال 1868 توسط ایسنلر مصرشناس مشهور ترجمه شد. سایر تمدنهای شرقی نظیر چینی و هندی در ترویج دانش نقش مؤثری نداشته‌اند و جز برخی نتایج پراکنده که در زیر فشار مفاهیم ماوراءالطبیعه خرد شده است چیزی از آنان در دست نیست.

قریب هزار سال پس از نابودی فرهنگ قدیم
مصر و محو تمدن آَشور، یونانیان از روی مقدمات پراکنده و بی‌شکل آنها علمی پدید آوردند که در واقع به عالیترین وجه مرتب و منظم گردیده و عقل و منطق را کاملاً اقناع می‌نمود.

نخستین دانشمند معروف یونانی طالس ملطلی (639_548ق.م) است که در پیدایش علوم نقش مهمی بعهده
داشته و می‌توان ویرا موجد علوم فیزیک ، نجوم و هندسه «تشابه» به او کاملاً بی‌اساس است.

در اوایل قرن ششم ق.م.
فیثاغورث (572_500 قبل از میلاد) از اهالی ساموس یونان کم‌کم ریاضیات را بر پایه و اساسی قرار داد و به ایجاد مکتب فلسفی خویش همت گماشت. فیثاغورثیان عدد را بخاطر هم‌آهنگی و نظمی که دارد اساس ومبدأ همه چیز می‌پنداشتند و بر این عقیده بودند که تمام مفاهیم را به کمک آن می‌توان بیان نمود.

پس از فیثاغورث باید از زنون فیلسوف و ریاضیدان یونانی که در 490ق.م در ایلیا متولد شده است نام ببریم.

در اوایل نیمه دوم قرن پنجم
بقراط از اهالی کیوس فضاهایی متفرق آن زمان را گردآوری کرد و در حقیقت همین قضایا است که مبانی هندسة جدید ما را تشکیل می‌دهند.

در قرن چهارم قبل از میلاد
افلاطون در باغ آکادموس در آتن مکتبی ایجاد کرد که نه قرن بعداز او نیز همچنان برپا ماند. وی ریاضیات مخصوصاً هندسه را بسیار عزیز می‌داشت، تا جائی که بر سردر مکتب خود این جمله را حک کرده بود: «هرکس هندسه نمی‌داند به اینجا قدم نگذارد». این فیلسوف بزرگ به تکمیل منطق که رکن اساسی ریاضیات است همت گماشت و چندی بعد منجم و ریاضیدان معاصر وی ادوکس با ایجاد تئوری نسبت‌ها نشان داد که کمیات اندازه نگرفتنی که تا آن زمان در مسیر علوم ریاضی گودالی حفر کرده بود هیچ چیز غیر عادی ندارد و می‌توان مانند سایر اعداد قواعد حساب را در مورد آنها بکار برد.

در این احوال اسکندر کشورها را یکی پس از دیگری فتح می‌کرد و هرجا را که بر روی آن انگشت می‌نهاد مرکزی از برای پیشرفت تمدن یونانی می‌شد.

پس از مرگ این فاتح مقتدر در 323ق.م و تقسیم امپراطوری عظیم او،
مصر بدست بطلیموس افتاد و امپراطوری بطالسه را تشکیل داد. بطالسه که اسکندریه را به پایتختی برگزیده بودند تمام دانشمندان را بدانجا پذیرفتند و همین دانشمندان در صدد ایجادکتابخانة بزرگی در این شهر ساحلی برآمدند و به توسعه و تکمیل آن همت گماشتند.

اکنون به زمانی رسیده‌ایم که بایستی آنرا عصر طلائی ریاضیات
یونان نامید. اهمیت فوق‌العاده این دوره به سبب ظهور سه عالم بزرگ ریاضی یعنی اقلیدس ، ارشمیدس و آپولونیوس است که هم در دوران خود و هم برای قرون بعد از خویش شهرتی عالمگیر کسب نمودند.

در قرن دوم ق.م نام تنها ریاضیدانی که بیش از همه تجلی داشت
ابرخس یا هیپارک بود. این ریاضیدان و منجم بزرگ که بین سالهای 161تا 126ق.م در رودس متولد شد گامهای بلند و استادانه‌ای در علم نجوم برداشت و مثلثات را نیز اختراع کرد.

هیپارک نخستین کسی بود که تقسیم‌بندی معمولی
بابلی‌ها را برای پیرامون دایره پذیرفت. به این معنی که دایره را به 360 درجه و درجه را به 60 دقیقه و دقیقه را نیز به 60 قسمت برابر تقسیم نمود و جدولی تابع شعاع دایره بدست آورد که وترهای بعضی از قوسها را می‌داد و این قدیمی‌ترین جدول مثلثاتی است که تاکنون شناخته شده است.

تاريخ سه شنبه 12 دی 1391برچسب:,سـاعت 21 نويسنده ریاضی دوست
яima